Wiśnie w syropie to idealne wspomnienie lata podczas zimowych, chlodnych dni. Takie wiśnie możemy użyć do różnego rodzaju wypieków, deserów czy też pierogów. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Skladniki:
- 2 kg wiśni
- 1 litr cukru
Przygotowanie:
1. Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy
2. Przekładamy do większej miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na minimum 3-4 godziny by wiśnie puściły sok (ja na ogół rano dryluje, zasypuje cukrem a na wieczor je pasteryzuje lub zostawiam zasypane cukrem na całą noc, a rano pasteryzuje).
3. Wiśnie przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Sok co nam zostal równomiernie rozlewamy i zakręcamy niezbyt ściśle słoiki.
4. Większy garnek wyścielamy, sciereczka
5. Wkładamy do garnka słoiki z wiśniami. Słoiki nie mogą sie stykac! (Jak widzicie na zdjęciach moje słoiki nie są zakręcone, a to przez to, że na Ukrainie są troszkę inne słoiki które mają inne nakrętki, by je zakręcić potrzebne jest takie urzadzenie. Te nakrętki zakreca sie pozniej, jak wyjmujemy słoiki).
6. Wlewamy zimna wode na wysokosc 2/3 sloika i włączamy grzanie.
7. Od momentu zagotowania się wody, pasteryzujemy 15 minut na małym ogniu( woda ma tylko lekko bulgotac).
8. Po tym czasie, wyjmujemy dokładnie dokręcamy nakrętki i ustawiamy do góry dnem. Możemy otulić je kocem lub ręcznikiem i pod takim okryciem zostawić do calkowitego ostygniecia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach