MAKARON Z SOSEM Z CUKINII |
W dzisiejszym poście zapraszam na bardzo pyszny i sycący obiad. W porze gdy cukini i kabaczka jest bardzo dużo - to danie często gości w moim domu.
Składniki:
- ok 25-30 dkg. kiełbasy lub boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 większa cukinia/kabaczek
- paczka makaronu
- 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
- sól, pieprz
- olej
- 2-3 łyżki mąki
- 2-3 serki topione*
- śmietanka*
*opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę.
2. Na głęboką patelnię lub do garnka wlewamy łyżkę oleju (gdy smażę boczek, nie daje wcześniej tłuszczu) i gdy tłuszcz się nagrzeje wrzucamy pokrojoną wędlinę.
3. Cebulę kroimy w kostkę, można w ćwierć talarki (jak kto lubi) i dodajemy do lekko podsmażonej kiełbasy lub boczku, mieszamy i podsmażamy, aż do momentu gdy cebula nam się zeszkli.
4. Cukinie lub kabaczka myjemy, obieramy ze skórki (młode okazy nie obieram) i kroimy w półtalarki lub w grubszą kostkę.5. Gdy cebula już się zeszkli, dodajemy cukinię lub kabaczka i podlewamy wszystko wodą tak by woda ledwo zakryła wszystkie warzywa, przykrywamy przykrywką i dusimy do momentu, aż wszystko będzie miękkie.
6. W międzyczasie zabieramy się do gotowania makaronu, może to być makaron spaghetti, świderki rurki - jaki lubimy(nie polecałabym bardzo drobnego makaronu).
a) do garnka wlewamy dużą ilość wody (zaleca się 1 litr na 100 g makaronu), gdy woda zacznie wrzeć solimy ją (ja dodaję jeszcze łyżkę oleju, żeby makaron mi się nie skleił). Do osolonej wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości. Gdy już jest miękki wylewamy na durszlak, odcedzamy wodę (można makaron przelać ciepłą wodą).
7. Sprawdzamy czy cukinia lub kabaczek jest już miękki i przyprawiamy:
a) solimy i pieprzymy
b) dodajemy zioła, wszystko razem dokładnie mieszamy.8. Zabieramy się za zagęszczanie sosu. Możemy zrobić to na dwa sposoby:
- sposób #1
Serek topiony kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka - całość dokładnie mieszamy, ewentualnie możemy dolać troszkę śmietanki.
- sposób #2
Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i zimna wodę tak by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany.
9. Z garnka bierzemy większą łyżkę gorącej wody, dodajemy do mąki ze śmietaną, by zahartować śmietanę - mieszamy.
10. Zahartowaną śmietanę z mąką wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
11. Tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej ugotowany makaron.
12. Jemy na cieplo. Dla dekoracji (ja niestety nie mialam) możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
9. Z garnka bierzemy większą łyżkę gorącej wody, dodajemy do mąki ze śmietaną, by zahartować śmietanę - mieszamy.
10. Zahartowaną śmietanę z mąką wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
11. Tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej ugotowany makaron.
12. Jemy na cieplo. Dla dekoracji (ja niestety nie mialam) możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Według mnie, to ta śmietanka, serek i boczuś muszą być. I wtedy nawet mąż (który akurat robi przy drzewie) się naje!
OdpowiedzUsuńJak najberdziej tak moze byc! Nie robilam zdjec w wersji z boczkiem, poniewaz tutaj boczki sa bardzo tluste, gdzie wiecej sloninki niz miesa i raczej niezbyt apetycznie by takie danie wygladalo. Pani maz na 100% sie naje! Danie jest naprawde bardzo sycące!
Usuńserdecznie pozdrawiam