MAKARON Z SOSEM Z CUKINII

MAKARON Z SOSEM Z CUKINII


W dzisiejszym poście zapraszam na bardzo pyszny i sycący obiad. W porze gdy cukini i kabaczka jest bardzo dużo - to danie często gości w moim domu. 

Składniki:
  • ok 25-30 dkg. kiełbasy lub boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 większa cukinia/kabaczek 
  • paczka makaronu
  • 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 serki topione*
  • śmietanka*
*opcjonalnie

Przygotowanie:
1. Kiełbasę lub boczek kroimy w kostkę.

2. Na głęboką patelnię lub do garnka wlewamy łyżkę oleju (gdy smażę boczek, nie daje wcześniej tłuszczu) i gdy tłuszcz się nagrzeje wrzucamy pokrojoną wędlinę.


3. Cebulę kroimy w kostkę, można w ćwierć talarki (jak kto lubi) i dodajemy do lekko podsmażonej kiełbasy lub boczku, mieszamy i podsmażamy, aż do momentu gdy cebula nam się zeszkli.
4. Cukinie lub kabaczka myjemy, obieramy ze skórki (młode okazy nie obieram) i kroimy w półtalarki lub w grubszą kostkę.
5. Gdy cebula już się zeszkli, dodajemy cukinię lub kabaczka i podlewamy wszystko wodą tak by woda ledwo zakryła wszystkie warzywa, przykrywamy przykrywką i dusimy do momentu, aż wszystko będzie miękkie.
 
6. W międzyczasie zabieramy się do gotowania makaronu, może to być  makaron spaghetti, świderki rurki - jaki lubimy(nie polecałabym bardzo drobnego makaronu)
a) do garnka wlewamy dużą ilość wody (zaleca się 1 litr na 100 g makaronu), gdy woda zacznie wrzeć solimy ją (ja dodaję jeszcze łyżkę oleju, żeby makaron mi się nie skleił). Do osolonej wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości. Gdy już jest miękki wylewamy na durszlak, odcedzamy wodę (można makaron przelać ciepłą wodą)
7. Sprawdzamy czy cukinia lub kabaczek jest już miękki i przyprawiamy:
a) solimy i pieprzymy
b) dodajemy zioła, wszystko razem dokładnie mieszamy.
8. Zabieramy się za zagęszczanie sosu. Możemy zrobić to na dwa sposoby:
  • sposób #1
Serek topiony kroimy w kostkę i wrzucamy do  garnka - całość dokładnie mieszamy, ewentualnie możemy dolać troszkę śmietanki.
  • sposób #2
Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i  zimna wodę tak by otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany.
9. Z garnka bierzemy większą łyżkę gorącej wody, dodajemy do mąki ze śmietaną, by zahartować śmietanę - mieszamy.
 
10. Zahartowaną śmietanę z mąką wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
11. Tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej ugotowany makaron. 
12. Jemy na cieplo. Dla dekoracji (ja niestety nie mialam) możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO!

 

Komentarze

  1. Według mnie, to ta śmietanka, serek i boczuś muszą być. I wtedy nawet mąż (który akurat robi przy drzewie) się naje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najberdziej tak moze byc! Nie robilam zdjec w wersji z boczkiem, poniewaz tutaj boczki sa bardzo tluste, gdzie wiecej sloninki niz miesa i raczej niezbyt apetycznie by takie danie wygladalo. Pani maz na 100% sie naje! Danie jest naprawde bardzo sycące!
      serdecznie pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach