PLACKI Z JABŁKAMI NA KEFIRZE |
Dzisiaj zapraszam na pyszne, pulchne placuszki z jabłkami robione na kefirze.
Skladniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru (u mnie 2,5 %)
- 1,5 szklanki mąki
- 2-3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- olejek waniliowy
- 4-5 jabłek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Jajka myjemy, sparzamy i oddzielamy żółtka od białek.
2. Do żółtek dodajemy:
a)kefir
b)cukier + cukier waniliowy
c) sodę lub proszek do pieczenia i wszystko za pomocą rózgi lub łyżki dokładnie mieszamy (tak by rozpuścił się cukier)d) na koniec partiami dodajemy przesiana make. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany
e) jablka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce i dodajemy do masy. (możemy jeśli lubimy dodatkowo dodać jeszcze rodzynki).
f) Do białek dodajemy szczyptę soli i za pomocą trzepaczki lub miksera ubijamy je na sztywno.
g) Ubite białka partiami dodajemy do naszej masy i za pomocą łyżki mieszamy uważając by piana z białek nie opadła.
3. Na patelnię wlewamy olej, po czym na nagrzany olej za pomoca lyzki kładziemy nasze placuszkowe ciasto. Smażymy po kilka minut z obu stron na złoty kolor (jak nałożymy placuszki na patelnie, możemy przykryć je pokrywka - mamy wtedy pewność że ciasto w środku nie będzie surowe. Po przelozeniu na druga strone, już przykrywka nie przykrywamy)
4. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręcznik, by wsiąkł pozostały na placuszkach tłuszcz
5. Podajemy posypane cukrem lub możemy je jeść np z dżemem.
SMACZNEGO!
Ja placuszki z jabłkami robię na kwaśnym mleku (na wsi o to nietrudno). Czy masz gdzieś tam krowę na podorędziu?
OdpowiedzUsuńja tez robie, troche sobie wydziwam i inaczej robie na kefirze a inaczej robie na kwasnym mleku. Na kwasnym mleku chyba nawet bardziej mi smakuja (teraz mnie mialam robilam na kefirze wiec przepis z kefirem :) )
UsuńNie mam problemu z kwasnym mlekiem poniewaz o takie mleko, smietane, ser prosto od krowy 100% naturalny produkt nie ma tutaj problemu z kupieniem.