ROLADA Z CUKINII |
W dzisiejszym poście serdecznie zapraszam do zrobienia bardzo dobrej rolady z cukinii. Taka roladę możemy robić sobie na co dzień, jak i na święta. Nie jest ciężka w zrobieniu.
Składniki:
- 1 duza cukinia (zamiast cukinii możemy użyć kabaczka)
- 1 mała cebulka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maki
- sol/pieprz
- 1 łyżka oleju
farsz:
- ok 400 g białego sera (twarogu)
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 pęczek zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki)
- 1-2 ząbki czosnku
- sol/pieprz
1. Cukinie myjemy, obieramy ze skorki. Zabieramy ze środka duze pestki i ścieramy na tarce
2. Solimy, dokładnie mieszamy i czekamy, aż cukinia pości sok
3. W międzyczasie obieramy z łupiny cebule, kroimy ja w bardzo drobna kostkę.
4. Gdy kabaczek puści sok, za pomocą rak odciskamy ten sok.
5. Do odciśniętego kabaczka dodajemy:
2. Solimy, dokładnie mieszamy i czekamy, aż cukinia pości sok
3. W międzyczasie obieramy z łupiny cebule, kroimy ja w bardzo drobna kostkę.
4. Gdy kabaczek puści sok, za pomocą rak odciskamy ten sok.
5. Do odciśniętego kabaczka dodajemy:
a) pokrojona drobno cebulkę
b) jajka
c) mąkę
d)pieprz
Wszystko dokładnie mieszamy
8. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min - 195*C aż masa zacznie lekko brązowieć.
b) jajka
c) mąkę
d)pieprz
Wszystko dokładnie mieszamy
6. Plaska formę do pieczenia (ja używam tej dostarczonej z piekarnikiem) wyścielamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy olej i za pomocą pędzelka rozprowadzamy go po całym papierze.
7. Wylewamy nasza cukiniowa masę i równomiernie rozprowadzamy ja na papierze do pieczenia. 8. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min - 195*C aż masa zacznie lekko brązowieć.
9. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy, aż troszkę się ochłodzi i jeszcze ciepła przewracamy na druga stronę.
10. Faszerujemy w środku tym czym chcemy. Możemy wędliną, serem, warzywami itp Ja proponuje zrobić prosty farsz z białego sera:
1. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę, umyta i drobno pokrojona zieleń oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem
Rolujemy nasza roladę:
1. Na wcześniej przewróconą roladę nakładamy równomiernie nasz farsz. Dodatkowo na farsz możemy ułożyć pokrojona paprykę lub ogórek.2. Wspomagając się papierem powoli rolujemy nasza roladę
3. Roladę możemy z wierzchu udekorować. Podajemy pokrojona w plasterki. Przed krojeniem warto ja schłodzić by się lepiej kroiła.W lodowce trzymamy ja zawiniętą w papier, lub w pojemniku by nie obsychała.
3. Roladę możemy z wierzchu udekorować. Podajemy pokrojona w plasterki. Przed krojeniem warto ja schłodzić by się lepiej kroiła.W lodowce trzymamy ja zawiniętą w papier, lub w pojemniku by nie obsychała.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach