ROLADA Z CUKINII

ROLADA Z CUKINII


W dzisiejszym poście serdecznie zapraszam do zrobienia bardzo dobrej rolady z cukinii. Taka roladę możemy robić sobie na co dzień, jak i na święta. Nie jest ciężka w zrobieniu.

Składniki:
  • 1 duza cukinia (zamiast cukinii możemy użyć kabaczka)
  • 1 mała cebulka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maki
  • sol/pieprz
  • 1 łyżka oleju
farsz:
  • ok 400 g białego sera (twarogu)
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek zieleniny (szczypiorek, koperek, natka pietruszki)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sol/pieprz
Przygotowanie:
1. Cukinie myjemy, obieramy ze skorki. Zabieramy ze środka duze pestki i ścieramy na tarce
2. Solimy, dokładnie mieszamy i czekamy, aż cukinia pości sok
3. W międzyczasie obieramy z łupiny cebule, kroimy ja w bardzo drobna kostkę.
4. Gdy kabaczek puści sok, za pomocą rak odciskamy ten sok.
5. Do odciśniętego kabaczka dodajemy:
a) pokrojona drobno cebulkę
b) jajka
c) mąkę
d)pieprz
Wszystko dokładnie mieszamy

6. Plaska formę do pieczenia (ja używam tej dostarczonej z piekarnikiem) wyścielamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy olej i za pomocą pędzelka rozprowadzamy go po całym papierze.
7. Wylewamy nasza cukiniowa masę i równomiernie rozprowadzamy ja na papierze do pieczenia. 
8. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min - 195*C aż masa zacznie lekko brązowieć. 
9. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy, aż troszkę się ochłodzi i jeszcze ciepła przewracamy na druga stronę.
 
10. Faszerujemy w środku tym czym chcemy. Możemy wędliną, serem, warzywami itp

 Ja proponuje zrobić prosty farsz z białego sera:

1. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę, umyta i drobno pokrojona zieleń oraz przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem


Rolujemy nasza roladę:

1. Na wcześniej przewróconą roladę nakładamy równomiernie nasz farsz. Dodatkowo na farsz możemy ułożyć pokrojona paprykę lub ogórek.
2. Wspomagając się papierem powoli rolujemy nasza roladę

3. Roladę możemy z wierzchu udekorować. Podajemy pokrojona w plasterki. Przed krojeniem warto ja schłodzić by się lepiej kroiła.W lodowce trzymamy ja zawiniętą w papier, lub w pojemniku by nie obsychała.
Smacznego!

Komentarze