SAŁATKA - BURACZKI Z PAPRYKA, NA ZIMĘ |
W dzisiejszym poście zapraszam do zrobienia jednej z moich ulubionych zimowych sałatek. Ta sałatka pasuje zarówno do obiadu jak i do kanapek. Przyznam się też, ze zawsze robię ją z podwójnej porcji :)
Składniki:
- 2,5 kg buraka
- 25 dag. czerwonej papryki
- 3 średnie cebule
zalewa:
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu
- 2 łyżki cukru
- sol do smaku
Przygotowanie:
1. Buraki myjemy wkładamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skorki, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
2. Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, po czym kroimy najpierw w paseczki później w kostkę 3. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kostkę4. Wszystkie warzywa dokładnie ze sobą mieszamy i zostawiamy je na cala noc, w chłodnym miejscu by się wygazowały.
5. Następnego dnia do warzyw dodajemy:
a) olej
b) ocet
c) cukier
d) sol
6. Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy
7. Sałatkę nakładamy do dokładnie umytych słoików (ja zawsze wszystko daje do wysterylizowanych słoików), i zakręcamy nakrętkami, nie do końca zakręcając.
8. Większy garnek wyścielamy, ściereczką i wkładamy do niego słoiki z sałatką. Słoiki nie mogą się stykać!
9. Od momentu zagotowania się wody, pasteryzujemy: słoiki 1/2 litrowe-20 min, słoiki 1 litrowe-25 minut na małym ogniu(woda ma tylko lekko bulgotać).
10. Po tym czasie, wyjmujemy dokładnie dokręcamy nakrętki i ustawiamy do góry dnem. Możemy otulić je kocem lub ręcznikiem i pod takim okryciem zostawić do całkowitego ostygnięcia.
SMACZNEGO!
Taką sałatkę robiła ciocia w Bieszczadach. Była pyszna do mięs :-)
OdpowiedzUsuń