SAŁATKA - BURACZKI Z PAPRYKA, NA ZIMĘ

SAŁATKA - BURACZKI Z PAPRYKA, NA ZIMĘ


W dzisiejszym poście zapraszam do zrobienia jednej z moich ulubionych zimowych sałatek. Ta sałatka pasuje zarówno do obiadu jak i do kanapek. Przyznam się też, ze zawsze robię ją z podwójnej porcji :)

Składniki:

  • 2,5 kg buraka
  • 25 dag. czerwonej papryki
  • 3 średnie cebule
zalewa:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru
  • sol do smaku
Przygotowanie:
1. Buraki myjemy wkładamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skorki, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
2. Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, po czym kroimy najpierw w paseczki później w kostkę 
3. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kostkę
4. Wszystkie warzywa dokładnie ze sobą mieszamy i zostawiamy je na cala noc, w chłodnym miejscu by się wygazowały.

5. Następnego dnia do warzyw dodajemy:

a) olej

b) ocet

c) cukier

d) sol

6. Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy

7. Sałatkę nakładamy do dokładnie umytych słoików (ja zawsze wszystko daje do wysterylizowanych słoików), i zakręcamy nakrętkami, nie do końca zakręcając.

8. Większy garnek wyścielamy, ściereczką i wkładamy do niego słoiki z sałatką.  Słoiki nie mogą się stykać! 
9. Od momentu zagotowania się wody, pasteryzujemy: słoiki 1/2 litrowe-20 min, słoiki 1 litrowe-25 minut na małym ogniu(woda ma tylko lekko bulgotać).
10. Po tym czasie, wyjmujemy dokładnie dokręcamy nakrętki i ustawiamy do góry dnem. Możemy otulić je kocem lub ręcznikiem i pod takim okryciem zostawić do całkowitego ostygnięcia.


SMACZNEGO!


Komentarze

  1. Taką sałatkę robiła ciocia w Bieszczadach. Była pyszna do mięs :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach