SZCZAW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ



SZCZAW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

Jeśli kupiliśmy za dużo szczawiu lub mieliśmy urodzaj w ogródku, zapraszam do zrobienia szczawiu w słoikach na zimę. Będzie on idealnie pasował do zimowej szczawiowej zupy.

Składniki:
  • ok 500 g szczawiu
  • 2 lyzki soli
  • 1 lyzka octu

Sposob przygotowania:
1. Szczaw dokladnie myjemy
2. Kroimy w cienkie paseczki ( ja używam  tylko szczawiowe listki bez lodyzek)
3. Wrzucamy do miski, solimy, dodajemy ocet i dokladnie mieszamy.

4. Zostawiamy wymieszany szczaw na ok godzinke, by puscil sok.
5. Po tym czasie przekladamy go do sloiczka, mocno ubijajac. Zakręcamy zakrętki (Nie bardzo silno)
6. Garnek wyścielamy, ściereczką i wkładamy do niego słoiki ze szczawem.  Słoiki nie mogą się stykać!
 
7. Wlewamy zimna wodę na wysokość 2/3 słoika i włączamy grzanie. Od momentu zagotowania się wody, pasteryzujemy: słoiki 1/2 litrowe i mniejsze-15 min(woda ma tylko lekko bulgotać).
8. Po tym czasie, wyjmujemy dokładnie dokręcamy nakrętki i ustawiamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
9. Przechowujemy w ciemnym chlodnym miejscu.
10. Przed zastosowaniem w zime do zupy, szczaw ten nalezy przemyc wodą na drobnym sitku.
Przepis na zupe szczawiowa zrobiona ze szczawiu na zime znajdziecie tutaj : ZUPA SZCZAWIOWA

SMACZNEGO!

Komentarze