Jeśli kupiliśmy za dużo szczawiu lub mieliśmy urodzaj w ogródku, zapraszam do zrobienia szczawiu w słoikach na zimę. Będzie on idealnie pasował do zimowej szczawiowej zupy.
Składniki:
- ok 500 g szczawiu
- 2 lyzki soli
- 1 lyzka octu
Sposob przygotowania:
1. Szczaw dokladnie myjemy
2. Kroimy w cienkie paseczki ( ja używam tylko szczawiowe listki bez lodyzek)
3. Wrzucamy do miski, solimy, dodajemy ocet i dokladnie mieszamy.
5. Po tym czasie przekladamy go do sloiczka, mocno ubijajac. Zakręcamy zakrętki (Nie bardzo silno)
6. Garnek wyścielamy, ściereczką i wkładamy do niego słoiki ze szczawem. Słoiki nie mogą się stykać!
7. Wlewamy zimna wodę na wysokość 2/3 słoika i włączamy grzanie. Od momentu zagotowania się wody, pasteryzujemy: słoiki 1/2 litrowe i mniejsze-15 min(woda ma tylko lekko bulgotać).
8. Po tym czasie, wyjmujemy dokładnie dokręcamy nakrętki i ustawiamy do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
9. Przechowujemy w ciemnym chlodnym miejscu.
10. Przed zastosowaniem w zime do zupy, szczaw ten nalezy przemyc wodą na drobnym sitku.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach