Składniki na prostokatna forme o wymiarach 34х24 cm:
- ok 1/2 kg ciastek palmiery ( na Ukrainie te ciastka nazywaja sie uszkami)
- 1,5 l mleka
- 5 lyzek maki (plaskich bez gorki)
- 4 jajka
- 1,2 szkl cukru*
- 3 lyzki mleka zageszczonego slodzonego*
- 1 cukier waniliowy lub kilka kropel olejku waniliowego
- 100 g masla
* ciasto to mozemy robic bez mleka zageszczonego, wtedy dajemy wiecej cukru -1 szklanke.
Sposób przygotowania:
1. Do garnka z grubym dnem wbijamy cale jajka ( najlepiej wybrać garnek odporny na przepalenia). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i zaczynamy ubijac(rózgą lub mikserem) do momentu rozpuszczenia cukru i utworzenia się białej pianki.
2. Dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek.
5. Garnek stawiamy na średni ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagęstnienia naszej masy.( Bardzo ważne jest by w garnku masę cały czas mieszać, gdyz może się przypalać i mogą zrobić się grudki). Zdejmujemy garnek z ognia. Kilka minut dajemy masie sie ostudzic.
6. Do ciepłej masy dodajemy pokrojone masło, dokładnie mieszamy by masło się rozpuściło.
7. Dodajemy mleko zageszczone - mieszamy.
8. Z zakupionych ciastek odejmujemy 4-5 sztuk i dokladnie je rozgniatamy - beda nam sluzyly do dekoracji ciasta.
8. Na dno formy ukladamy czesc ciasteka i smarujemy je cieplym kremem(kremu nie zalujemy, ma on za zadanie zmiekczyc nam nasze ciastka), na krem znowu ukladamy ciastka i ponownie krem - tak postepujemy do zakonczenia sie skladnikow, pamietajac ze ostatnia warstwe ma stanowic krem
10. Calosc posypujemy wczesniej rozgniecionymi ciasteczkami. Przykrywamy folia spozywcza i zostawiamy w chlodnym miejscu na cala noc(minimum 4-5 godzin- musimy dac czas by krem zmiekczyl ciastka)
11. Kroimy na porcje i mozemy juz kosztowac.
SMACZNEGO!
O, świetny przepis! Ale takie ciastka (palmiery) to widziałam we Włoszech - u nas na prowincji nie ma :-(
OdpowiedzUsuń