LENIWY NAPOLEON CZYLI CIASTO BEZ PIECZENIA


CIASTO BEZ PIECZENIA ALA NAPOLEON


W dzisiejszym poście zapraszam do przygotowania bardzo pysznego i nie wymagającego gotowania ciasta. Ciasto to, na Ukrainie nazywa się "leniwy napoleon". W smaku troszke przypomina polska napoleonke. Jest bardzo smaczne, polecam wyprobowac przepis.
Składniki na prostokatna forme o wymiarach 34х24 cm:
  • ok 1/2 kg ciastek palmiery ( na Ukrainie te ciastka nazywaja sie uszkami)
  • 1,5 l mleka
  • 5 lyzek maki (plaskich bez gorki)
  • 4 jajka
  • 1,2 szkl cukru*
  • 3 lyzki mleka zageszczonego slodzonego*
  • 1 cukier waniliowy lub kilka kropel olejku waniliowego
  • 100 g masla
* ciasto to mozemy robic bez mleka zageszczonego, wtedy dajemy wiecej cukru -1 szklanke.

Sposób przygotowania:
1. Do garnka z grubym dnem wbijamy cale jajka ( najlepiej wybrać garnek odporny na przepalenia). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i zaczynamy ubijac(rózgą lub mikserem) do momentu rozpuszczenia cukru i utworzenia się białej pianki.
2. Dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek.
4. Wlewamy mleko i cala masę dokładnie mieszamy. 
5. Garnek stawiamy na średni ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagęstnienia naszej masy.( Bardzo ważne jest by w garnku masę cały czas mieszać, gdyz może się przypalać i mogą zrobić się grudki). Zdejmujemy garnek z ognia. Kilka minut dajemy masie sie ostudzic.
6. Do ciepłej masy dodajemy pokrojone masło, dokładnie mieszamy by masło się rozpuściło.
7. Dodajemy mleko zageszczone - mieszamy.
8. Z zakupionych ciastek odejmujemy 4-5 sztuk i dokladnie je rozgniatamy - beda nam sluzyly do dekoracji ciasta.
8. Na dno formy ukladamy czesc ciasteka i smarujemy je cieplym kremem(kremu nie zalujemy, ma on za zadanie zmiekczyc nam nasze ciastka), na krem znowu ukladamy ciastka i ponownie krem - tak postepujemy do zakonczenia sie skladnikow, pamietajac ze ostatnia warstwe ma stanowic krem
10. Calosc posypujemy wczesniej rozgniecionymi ciasteczkami. Przykrywamy folia spozywcza i zostawiamy w chlodnym miejscu na cala noc(minimum 4-5 godzin- musimy dac czas by krem zmiekczyl ciastka)
11. Kroimy na porcje i mozemy juz kosztowac. 

SMACZNEGO!

Komentarze

  1. O, świetny przepis! Ale takie ciastka (palmiery) to widziałam we Włoszech - u nas na prowincji nie ma :-(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach