Poniewaz nadal trwa karnawal, zapraszam do zrobienia w szybkim tepie lanych faworkow. Zrobienie ich zajmie to nam doslownie 5 minut. Z tymi faworkami poradza sobie nawet dzieci.
Skladniki:
- 1 szklanka maki
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzka spirytusu
- 2-3 krople olejku waniliowego
- olej do smazenia
Sposob przygotowania:
1. Do miski wbijamy cale jajka
2. Dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia
3. Wlewamy mleko
4. Na koniec dodajemy olejek waniliowy i spirytus
5. Wszysko dokladnie mieszamy, za pomoca rozdzki lub miksera, po czym przelewamy ciasto do worka cukierniczego lub do plasikowego woreczka, w ktorym w odcinamy mala czesc rozka.
6. Na patelni lub w garnku o szerokim dnie rozgrzewamy tłuszcz, na który lejemy nasze faworki. Od naszej fantazji zalezy ksztalt naszego faworka. Smazymy po kilka minut z obu stron, do zarumienienia sie ciasta.
7. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony np. papierowym ręcznikiem by ściekł tłuszcz z naszego faworka
8. Podajemy posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO!
My lejemy przez butelkę z dziubkiem, taką dla dzieci :) Krystyna
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej można lać przez butelkę, nawet przez plastikową, gdy zrobimy dziurkę w nakrętce.
UsuńSerdecznie pozdrawiam:)