PIERÓG Z SEREM ALA CHACZAPURI Zapraszam do spobowania bardzo smacznego dania. W stylu chaczapuri. W przygotowaniu danie bardzo przypomina robienie CZEBUREKOW, bedzie jednak robione z innego ciasta i z innym farszem. |
Skladniki:
ciasto:
- 300 ml kefiru
- 0,5 lyzeczki soli
- 1 zoltko
- 30 ml oleju
- 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 0,5 lyzeczki sody
- 500 -550 g maki
farsz:
- 400-500 g twarogu
- 150 g sera zoltego (ja uzylam sera mozzarella)
- ok 30 g zieleniny (to co lubimy np: koperek, szczypiorek, natka piertruszki, kawalek papryki)
- sol, pieprz
- 1 bialko
Sposob przygotowania:
przygotowanie ciasta
1. Do miski wlewamy kefir
2. Dodajemy zoltko, olej, sol, sode i wszystko dokladnie mieszamy.
3. Partiami dodajemy make i zagniatamy ciasto.
4. Ciasto przykrywamy i dajemy mu odpoczac 10-15 minut. W tym czasie zaczynamy fobic farsz.
przygotowanie farszu:
1. Twarog dokladnie rozgniatamy widelcem.
2. Dodajemy starty na grubszej tarce ser
3. Dodajemy zielen, solimy i pieprzymy do smaku, wszystko doklanie mieszamy.
1. Ciasto dzielimy na 8 rownych czasi. Z kazdej czesci robimy kolke.
3. na polowe kola, za pomocą łyżki, nakładamy farsz, rozsmarowujemy, zostawiamy jednak wolny brzeg, byśmy później nasz czeburek mogli zlepić. Brzeg smarujemy bialkiem jajka
SMACZNEGO!!!
Są pyszne, też takie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam! Od razu jak je zobaczyłam, to mi się spodobały i pomyślałam, że trzeba spróbować:) Nie zawiodłam się - świetnie smakują!
OdpowiedzUsuń