ZUPA SZCZAWIOWA


ZUPA SZCZAWIOWA

Zapraszam do przygotowania pysznej, prostej, pozywnej zupy szczawiowej. W moim domu lubia ja wszyscy domownicy.
Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek):
  •  kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować.
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/6 bulwy selera
  • 1/3 białej części pora
  • 6-8 ziemniaków
  • sloiczek szczawiu
  • śmietana (opcjonalnie)
  • 1 duży lub 2 male listki laurowe
  • 2 male kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki soli
  • szczypta cukru
  • pieprz
Przygotowanie:
wywar na zupę 
1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę.
2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny, zbierając szumowiny. W moim wypadku zupa jest gotowana na wieprzowych zeberkach. 
3. Po tym czasie dodajemy, do zupy, nasze warzywa oraz listek laurowy i gotujemy kolejne 5-10 minut. Ja na zimę robię starte na tarce, solone warzywa do słoiczków - daje wtedy ich ok 3 łyżki + 1 marchewkę.
nasz wywar jest gotowy

dalsze przygotowanie zupy
1. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do naszego wywaru. Solimy nasza zupę.
2. Szczaw co robilismy zima - przepis znajdziecie tu >>> SZCZAW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ, przemywamy woda na sitku i dodajemy do naszej zupy.
3. Doprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy by wszystkie składniki się przegryzły.
6. Zupe podajemy ciepłą, ze śmietaną lub samą. Można ją jeść z jajkiem ugotowanym na twardo. Ja nigdy nie dodaje śmietany bezpośrednio do garnka z zupa, ponieważ zupa wtedy się szybciej psuje, a ja swoje zupy gotuje raz na 2-3 dni.

SMACZNEGO!

Zapraszam tez do wyprobowania przepisu na  ZUPE OGÓRKOWA

Komentarze

  1. Taka pożywna zupa starczy na cały obiad! Ja ją gotuje przeważnie w lecie i przeważnie na samym bulionie warzywnym, ale taka solidną pamiętam z obiadów u babci.
    P.S. czy już nie będzie pani dawać nowych wpisów? jeśli tak, to szkoda, bo fajny ten blog :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wolę osobiście ta zupka latem, ale jak się zachce zimą to wtedy z tą wersją szczawiu że słoiczka:)

      Po malutku będę wracać :)

      Serdecznie pozdrawiam !

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach