MAZUREK WIELKANOCNY |
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkiego, kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta jakim jest mazurek.
Składniki:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 szklanki mąki pszennej np Szymanowskiej
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 140 g dżemu porzeczkowego ( 0,5 dużego sloiczka)
- 250 g masy kajmakowej (0,5 puszki)
- 1 łyżeczka kakao*
- bakalie do dekoracji*
* opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę
2. Schlodzone masło ścieramy na tarce-możemy je też posiekać nożem. (By masło nie przyklejało się do tarki należy je maczać w mące)
3. Dodajemy cukier puder
5. Zaczynamy zagniatać ciasto, formujemy kulkę którą później wkładamy do woreczka lub owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce ok 1/2 godziny.
6. Po wyjęciu z lodówki, dzielimy nasza kulkę na pół . Każdą połówkę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość ok 0,5 cm
7. Do rozwałkowanego ciasta przykładamy wcześniej przygotowaną formę np w kształcie jajka i odkrajamy ciasto wystające poza nią.
9. Oba kawałki ciasta przekładamy na płaską blaszkę i nakłówamy widelcem by ciasto nie rosło.
10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu az się zarumieni ok 20 min w temperaturze 180°C
A) Część bez rantu smarujemy dżemem porzeczkowym.
C) Na wierzchu smarujemy masą kajmakową. Jeśli nasza masa jest za jasna możemy do niej dodac kakao (tak wlaśnie zrobilam)
SMACZNEGO!
No witaj Koleżanko! tak się cieszę, że piszesz! mazurek jest śliczny i stylowy - buziaki dla utalentowanego dzieciaczka.
OdpowiedzUsuńA na Wielkanoc życzę nam wszystkim tylko jednego - POKOJU!
Smutne zawirowania rodzinne zmusiły mnie do przerwy....ale powolutku będę wracać 😀
UsuńTobie Marzenko i Twojej rodzinie też życzę zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych!🐣