Polecany post

FAWORKI, CHRUST

FAWORKI, CHRUST Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach faworki, chruściki - w rożnych rejonach kraju maja one inna nazwę. Idea...

wtorek, 24 lutego 2015

JAJKA GOTOWANE NA MIĘKKO

jajka gotowane na miękko 
Ugotowanie takiego jajka sprawia nam najwięcej trudności. To nam się jajka nie dogotują i mamy przezroczyste fluki pływające, to najczęściej wychodzą nam jajka na twardo zamiast na miękko. Ten przepis sprawi, ze jajka na miękko zawsze się Wam udadzą.
Składniki:

  • jajka
  • sól 

Przygotowanie:

1. Wstawiamy garnek, z woda (taka ilość by przykryła nasze jajka, jak je włożymy), na ogień i czekamy, aż się zagotuje. By nastąpiło to szybciej, nakrywamy nasz garnek pokrywką.
2. Nasze jajka o temperaturze pokojowej, za pomocą łyżki wkładamy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień, gdyż woda, w garnku, nie może nam bardzo kipieć, ponieważ jajka mogą nam popękać. Tak gotujemy jajka 4-5 minuty, w zależności od ich wielkości. 
3. Jajka wyciągamy i przelewamy zimną wodą.
4. Podajemy w specjalnych kieliszkach do jajek, razem z kromką chleba, z masłem. Możemy nasze jajka przyprawić sola i pieprzem.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...