piątek, 20 lutego 2015

SZUBA - KRESOWA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

szuba - kresowa sałatka śledziowa 
Jest to najbardziej popularna sałatka śledziowa na Ukrainie. Znajdziemy ja na stole, w każde święta, urodziny czy imieniny. Dlaczego szuba? Słowo szuba oznacza futro, czyli wierzchnie cieple okrycie. Możemy wiec nazwę tej sałatki, tłumaczyć jako śledzik pod futerkiem, kożuszkiem.
Składniki
  • 2 średnie ziemniaki 
  • 1 duża marchewka
  •  2 srednie buraki
  • 1 mała cebula
  • 1 średnie kwaśne jabłko
  • 2-3 jajka 
  • 2-3 filety śledziowe w oleju
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oleju (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki octu (opcjonalnie)
* ilość poszczególnych składników dostosowujemy do naszej miski na sałatkę.

Przygotowanie:

1. Warzywa (ziemniaki, marchewkę i buraki) szorujemy szczoteczka i dokładnie myjemy. Do jednego garnka wkładamy marchew i ziemniaki, do drugiego zaś buraki. Nie wkładamy wszystkiego razem, ponieważ buraki by nam inne warzywa zafarbowały. Zalewamy woda i wstawiamy na ogień by się gotowały. Nasze warzywa nie obieramy wcześniej, tylko gotujemy "w mundurkach" (ok 30 min, buraki mogą potrzebować dłuższego czasu). Pilnujemy nasze warzywa, sprawdzając widelcem, czy są już gotowe. Uważamy by je nie rozgotować. Gdy się ugotują, wyjmujemy z wody i zostawiamy by się ostudziły. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy je osobno, na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Jeżeli lubimy, do buraczków dodajemy olej i ocet.
 3. Do trzeciego garnka wkładamy jajka i gotujemy je na twardo PATRZ TUTAJ >>> jajka gotowane na twardo Po ugotowaniu, obieramy je z łupiny i także ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
4. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Filety śledziowe opłukujemy, osuszamy i kroimy, w paseczki lub w kostkę.
5. Do miski na sałatkę (najlepiej przezroczystej - ładnie będzie w niej widać wszystkie warstwy sałatki) po kolei, warstwami, układamy:
- śledzia 
- cebulę
- ziemniaki
- ziemniaki posypujemy pieprzem
- majonez 
- jabłko
- marchew
- majonez
- jajko
- burak 
- dekorujemy wg naszych upodobań
   
 
 Nasza sałatkę wkładamy do lodówki na 10 minut by nam wszystkie składniki się "przegryzły"
Jeżeli lubimy w sałatkach więcej majonezu, możemy zwiększyć jego ilość przekładając nim np co 2 czy co 1 warstwę, to już zależy, od tego, co lubimy.

Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że tutaj(na Ukrainie), w zależności jakie mamy święto, nasze warstwy troszkę zmieniają kolejność, tzn jajka zamieniają się miejscami z buraczkami. 
Gdy jest Boże Narodzenie na stole będzie stała sałatka, której wierzchnią warstwą będą buraczki, natomiast na Wielkanoc, tę warstwę będą stanowić jajka.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.

Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...