szuba - kresowa sałatka śledziowa |
Jest to najbardziej popularna sałatka śledziowa na Ukrainie. Znajdziemy ja na stole, w każde święta, urodziny czy imieniny. Dlaczego szuba? Słowo szuba oznacza futro, czyli wierzchnie cieple okrycie. Możemy wiec nazwę tej sałatki, tłumaczyć jako śledzik pod futerkiem, kożuszkiem.
Składniki- 2 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 2 srednie buraki
- 1 mała cebula
- 1 średnie kwaśne jabłko
- 2-3 jajka
- 2-3 filety śledziowe w oleju
- pieprz
- 1/2 łyżeczki oleju (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki octu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Warzywa (ziemniaki, marchewkę i buraki) szorujemy szczoteczka i dokładnie myjemy. Do jednego garnka wkładamy marchew i ziemniaki, do drugiego zaś buraki. Nie wkładamy wszystkiego razem, ponieważ buraki by nam inne warzywa zafarbowały. Zalewamy woda i wstawiamy na ogień by się gotowały. Nasze warzywa nie obieramy wcześniej, tylko gotujemy "w mundurkach" (ok 30 min, buraki mogą potrzebować dłuższego czasu). Pilnujemy nasze warzywa, sprawdzając widelcem, czy są już gotowe. Uważamy by je nie rozgotować. Gdy się ugotują, wyjmujemy z wody i zostawiamy by się ostudziły. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy je osobno, na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Jeżeli lubimy, do buraczków dodajemy olej i ocet.
3. Do trzeciego garnka wkładamy jajka i gotujemy je na twardo PATRZ TUTAJ >>> jajka gotowane na twardo Po ugotowaniu, obieramy je z łupiny i także ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
5. Do miski na sałatkę (najlepiej przezroczystej - ładnie będzie w niej widać wszystkie warstwy sałatki) po kolei, warstwami, układamy:
- śledzia
- cebulę
- ziemniaki
- ziemniaki posypujemy pieprzem
- majonez
- jabłko
- marchew
- majonez
- jajko
- burak
- dekorujemy wg naszych upodobań
Nasza sałatkę wkładamy do lodówki na 10 minut by nam wszystkie składniki się "przegryzły"
Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że tutaj(na Ukrainie), w zależności jakie mamy święto, nasze warstwy troszkę zmieniają kolejność, tzn jajka zamieniają się miejscami z buraczkami.
Gdy jest Boże Narodzenie na stole będzie stała sałatka, której wierzchnią warstwą będą buraczki, natomiast na Wielkanoc, tę warstwę będą stanowić jajka.
SMACZNEGO!
Robiłam tę sałatkę na Boże Narodzenie i była tak dobra, że wygrała także w konkursie sylwestrowym :-) Wszystkiego najlepszego w nowym roku, oby był lepszy niż 2020!
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze, ze smakowala :)) U mnie rowniez goscila 2 razy na moje i mojego meza swieta :)))
UsuńZycze Ci rowniez wszystkiego co najlepsze w tym Nowym 2021 Roku, by byl dla Ciebie i Twoich bliskich pomyslny i szczesliwy!!!