DŻEM BRZOSKWINIOWY

DŻEM BRZOSKWINIOWY

Bardzo pyszny i łatwy do zrobienia dżem. Idealnie nadaje się do kanapek, naleśników, omletów i rożnego rodzaju deserów.

Składniki

  • 3 kg brzoskwiń
  • 1 kg cukru*
  • 1 cytryna
* jeśli nie lubicie słodkich dżemów, możecie zmniejszyć ilość cukru i dać go mniej.

Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie, dokładnie umyć, osuszyć, przekroić i wyjąc pestkę. Ja nie zdejmuję skórki z brzoskwiń, jeśli jej jednak nie lubimy w dżemie, to oczyszczamy brzoskwinie także ze skórki (na chwilę zanurzamy we wrzącej wodzie po czym zdejmujemy skórkę- tak jak to robimy z pomidorami)
2.Wypestkowane brzoskwinie mielimy przez maszyną do mielenia mięsa lub za pomocą blendera.
3. Zmielone lub zmiksowane morele wkładamy do garnka, wsypujemy cukier oraz wlewamy wyciskniety sok z jednej cytryny. Całość dokładnie mieszamy by cukier nam się rozpuścił.
4. Wstawiamy garnek na ogień i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając całą masę, aż do momentu uzyskania porządanej dla nas konsystencji. Lejąc brzoskwinie po rantach garnka możemy sprawdzić jaka jest konsystencja naszego dżemu.(Ten dżem co widać na zdjęciach i na filmiku gotowałam ok 3 godziny)
5. Gdy konsystencja dżemu jest już dobra przelewamy do wysterylizowanych wcześniej słoików i zakręcamy również wysterylizowanymi zakrętkami.
6. Słoki przekręcamy do góry dnem i zostawiamy pod ciepłym przykryciem, aż do wystygnięcia.




SMACZNEGO!


spróbuj również: dżem z czarnej porzeczki 

Komentarze