Najbardziej ulubione i wyczekane pierogi latem. Smak mojego dzieciństwa. Zawsze jak tylko pojawiały się jagody, prosiłam mamę by zrobiła mi te pierogi. Mogłam w tym czasie nic innego nie jeść, tylko te pierogi. W obecnym czasie ta pałeczkę przejęło moje dziecko...
ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/4 szklanki bardzo ciepłej wody
- 1 jajko (opcjonalnie)
* Ja, do ciasta na pierogi, nie dodaję jajka. Wydaje mi się, że ciasto na bazie samej mąki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka.
farsz:
- jagody
- cukier
Przygotowanie:
1. Ze składników na ciasto na pierogi zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało. Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>> CIASTO NA PIEROGI
2. Jagody dokładnie myjemy, przebieramy by nie było listków i malutkich gałązek.
3. Przystępujemy do formowania naszych pierogów.
a) Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformułowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała. Kładziemy nasz kawałek ciasta na oproszonej wcześniej mąką, stolnicy i zaczynamy go wałkować, na grubość 2-2,5 mm. Gdy widzimy, że nasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy lub walka - podsypujemy wtedy troszkę mąką.
b) W naszym rozwałkowanym cieście wykrawamy (za pomocą specjalnej foremki do pierogów, szklanki lub dużego kieliszka), kolka.
c) cukrzymy jagody
d) na wycięte kółka łyżeczka nakładamy lyzeczka jagody z cukrem i sklejamy pierogi.
Poniżej zamieszczam filmik instrukcje jak sklejać pierogi - jak widac na filmiku możemy do tej pracy załączyć męża i dzieci :)
4. Gdy już posklejaliśmy nasze pierogi, przystępujemy do ich gotowania.
a) Do garnka wlewamy wodę (tyle wody, by wrzucone pierogi w niej swobodnie pływały) i stawiamy go na ogień. Tą wodę lekko solimy i dodajemy do niej troszkę oleju (by nam się pierogi nie posklejały). Czekamy, aż nam się woda zagotuje. Do gotującej wody wrzucamy nasze pierogi i delikatnie mieszamy. Od momentu wypłynięcia, naszych pierogów, na powierzchnię wody - gotujemy je ok 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy, na talerz lub półmisek, za pomocą łyżki cedzakowej.
5. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.
Przy jedzeniu tych pierogów mamy jeden mały problem - bardzo szybko znikają z talerza :)
SMACZNEGO!!!
Zobacz również:
ciasto na pierogi - https://kulinarniezpolkanakresach.blogspot.com/2015/02/ciasto-na-pierogi.html
pierogi z kapusta i suszonymi grzybami - https://kulinarniezpolkanakresach.blogspot.com/2015/12/pierogi-z-kapusta-kiszona-i-suszonymi.html
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)
Osoby pozostawiające komentarze anonimowo, bardzo proszę, o podpisywanie się np. imieniem - ułatwi to nam dyskusję.
Serdecznie pozdrawiam
Polka na Kresach